Vein vanadest moosidest

6-8 liitrit vanu moose (ei tohi olla käärima läinud).

Pese kõik tarvikud spetsiaalse pesuvahendiga VWP ja loputa külma veega.
Kalla moosid käärimisnõusse ja lisa sooja vett, et kokku oleks 22 liitrit. Jälgi, et segu temperatuur oleks alla 30 C. Sega ja mõõda hüdromeetriga suhkrusisaldust. Hüdromeetri skaalal (valgel osal) näit +80 annab veini kanguseks ~ 11%, Kui on soov kangemat veini saada, tuleb suhkrut juurde lisada, kuid kindlasti mitte rohkem, kui moosis juba oleva suhkruga kokku 6 kg ~ 14%. Pane kindlasti näit kirja.

Seejärel tuleb segusse puistata retseptpakist A, B ja E pakikeste sisu ning segada hoolikalt, kuni pakikeste sisu on lahustunud. Siis tuleb käärimisämber sulgeda kaanega ja peale panna tihendiga kääritustoru, mis on poolenisti täidetud veega. Kui on pudel, tuleb sulgeda kummikorgi ja kääritustoruga. Jäta käärima (ideaalne temperatuur 22-25C ). Kui on madalam temperatuur, ei juhtu midagi, ainult käärib kauem. Peaks käärima 3-4 nädalat.
Kui kääritustoru enam ei mulksu on arvatavasti käärimine lõppenud. Kontrolli hüdromeetriga. Kui hüdromeetri näit ei muutu 1 ööpäeva jooksul ja näit on kangetel veinidel +5-st +10-ni või lahjadel veinidel +2-st -5-ni (hüdromeetri must pool), on käärimine lõppenud. Pane näit kirja. Liida alguse ja lõpu suhkrusisaldused kokku ja jaga see 7,5-ga. Näiteks alguses oli +80 ja lõpus-5 kokku 85:7,5=11,33 % . See ongi saadud veini kangus.
Kui vein on ära käärinud, tuleb see üle kurnata sifoon/vooliku abil puhtasse nõusse. Ka marjadest vedelik välja pressida sõela või kurnamisriide abil. Marjad ära visata, ämber loputada ja vein tagasi kallata. Ümbervillitud veinile lisa kotikese H sisu, pane kaas ämbrile peale, võta kääritustoru ära, kata auk pöidlaga ning loksuta hästi tugevasti mitmeid, mitmeid kordi pöialt aeg-ajalt eemaldades, et süsihappegaas välja pääseks. Vaevanõudev töö, kuid vajalik. Kui süsihappegaas jääb veini, siis vein ei selgine. Umbes 15 min pärast, kui kogu süsihappegaas on eraldunud lisatakse kotike J ja korratakse sama protseduuri. Ja jälle umbes 15 min pärast lisatakse kotikese K sisu ning korratakse sama protseduuri. Kogu protseduuri lihtsustab 200-250 liitrise akvaariumi õhupump. Iga kotikese järel lastakse pumbal töötada 15 min. K kotikese järel võib lasta ka kauem töötada, kokku kuni 1 tund.

Selginemine. Kui süsihappegaas on välja saadud, suletakse nõu ja viiakse jahedasse ruumi selginema. 4-8 päevaga peaks vein selge olema. Kui ei ole lase veel seista või vaata Head Nõuanded nr.5. Kui vein on kristallselge, villi see ümber teise puhtasse nõusse ja jälgi, et põhjasetet kaasa ei tuleks. Ümbervillimiseks tõstetakse vein toolile, lauale või muule kõrgemale kohale ja lastakse seista umbes tund aega, et sade uuesti põhja settiks. Kui vein on ümbervillitud , siis maitse seda ja kui tundub, et vein on liiga hapu, võib suhkrut juurde lisada. Vaata Head Nõuanded nr.8.

Laagerdamine. Kui vein on sobiva maitsega tuleb see ümber villida korralikult pestud pudelitesse. Kasuta VWP-puhastusainet. Korgiga pudelites laagerduv vein tuleb hoida pikaliasendis nii, et kork ei kuivaks. 1-3 kuud laagerdumist parandab tunduvalt veini kvaliteeti.

 

VEIN VANADEST MAHLADEST 


~15 liitrit mahla ja 7 liitrit vett (võib ka ainult mahl olla, seda tummisem tuleb)
Samuti võib kokku panna nii moosid kui ka mahlad ja vett juurde lisada. Eks see rohkem katsetamise asi ole!
Täpselt sama tehnoloogia nagu vanadel moosidel